De Belastingdienst meldt op het Forum Fiscaal Dienstverleners dat, in verband met het besluit om niet-bezwaarmakers geen box 3-compensatie te verlenen, “wij het oordeel van de Hoge Raad zullen aanhouden en daarom, in tegenstelling tot recente mediaberichten, de eerder definitief vastgestelde aanslagen niet hoeven te verminderen. Een verzoek zal dan ook niet leiden tot een vermindering, maar tot een afwijzing”.
Het kabinet heeft op Prinsjesdag besloten om de groep niet-bezwaarmakers uit het box 3-dossier geen herstel te geven. Het gaat om de vermogensrendementsheffing in de jaren 2017-2020. Vanwege de hoge inflatie geeft de regering prioriteit aan het ondersteunen van de koopkracht van burgers, met name gericht op kwetsbare huishoudens.
Het kabinet heeft elke optie voor herstel in het besluitproces uitvoerig onderzocht. De scenario’s varieerden van volledig rechtsherstel tot het vormen van rechtsherstel die met name waren toegespitst op spaarders met kleine vermogens. Gebleken is dat voor alle opties, behalve voor volledig rechtsherstel, volgens het kabinet geen goede rechtvaardiging bestaat. Volledig rechtherstel is door andere, dure koopkrachtreparaties ook geen optie omdat hiermee een herstelbudget van € 4,1 miljard gemoeid zou zijn.
De Belastingdienst stelt in het bericht op het forum, dat alleen toegankelijk is voor belastingadviseurs, dat iedereen het recht heeft een verzoek om vermindering naar de Belastingdienst te sturen tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat. Die mogelijkheid noemde staatssecretaris Van Rij zelf onlangs in een podcast.
De Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat mensen die geen bezwaar hebben gemaakt, geen recht hebben op compensatie. De Belastingdienst zal deze lijn aanhouden in de behandeling van verzoeken om ambtshalve vermindering. Tegen een uitspraak van de Belastingdienst op een verzoek om ambtshalve herziening is vervolgens wel bezwaar en beroep mogelijk.
Bron: Belastingdienst